sprowadz do postaci kanonicznej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamilsos12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 cze 2008, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikad
Podziękował: 2 razy

sprowadz do postaci kanonicznej

Post autor: kamilsos12 »

Mam problem z takim zadankiem:
Sprowadz do postaci kanonicznej równanie krzywej drugiego stopnia :
\(\displaystyle{ x^{2} + xy + y ^{2} - \sqrt{2}(y-x) =0}\)
Co to za krzywa ?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

sprowadz do postaci kanonicznej

Post autor: Crizz »

To jest elipsa o długościach osi \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\sqrt{3}}\) (po obrocie krzywej o kąt \(\displaystyle{ 45^{o}}\) dostaniesz \(\displaystyle{ x^{2}+4x+3y^{2}=0}\).
ODPOWIEDZ