wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: MitS »

Witam serdecznie,

mam takie dwa zadanka na obliczenie wyznacznika macierzy:
a.)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\0&1&-2&-3\\3&2&9&4\\2&3&6&1\end{array}\right|}\)

i w tym przykładzie użyłem twierdzenia Sarrusa i wyszło mi -56 czy to dobry wynik ?

b.)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&2&1&1&2\\0&1&1&2&0\\0&1&0&1&0\\0&0&1&1&1\\0&0&0&1&-1\end{array}\right|}\)

niestety tu za bardzo tego twierdzenia nie mogę użyć bo wychodzi 0 (a co za tym idzie nie potrafię tego przykładu rozwiązać). Próbowałem coś zrozumieć z tw. Laplace'a ale nistety mi coś nie idzie.

Możecie pomoc mi rozwiązać ten przykłąd i wytłumaczyć krok po kroku co trzeba zrobić ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: kuch2r »

uwaga na przyszłosc:
metoda Sarrusa znajduje zastosowanie tylko i wylacznie dla macierzy o wymiarze \(\displaystyle{ 3\times 3}\)
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: MitS »

Właśnie czytałem o tym ale czemu ? jeśli postępuje tak samo dla większych macierzy i wychodzi jakiś wynik to jest to błędnie ?

czy powyższy wynik jest prawidłowy (jeśli chodzi o pkt. a) ?
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: meninio »

a.)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\0&1&-2&-3\\3&2&9&4\\2&3&6&1\end{array}\right| =(K_2+K_1) =\left|\begin{array}{cccc} 1&0&0&0\\0&1&-2&-3\\3&5&9&4\\2&5&6&1\end{array}\right| = 1 (-1)^{1+1} ft|\begin{array}{ccc} 1&-2&-3\\5&9&4\\5&6&1\end{array}\right| = \\ \\(K_2+2K_1,K_3+3K_1) =
ft|\begin{array}{ccc} 1&-0&0\\5&19&19\\5&16&16\end{array}\right|=1 (-1)^{1+1} ft|\begin{array}{cc} 19&19\\16&16 \end{array}\right|=0}\)




b.)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}2&2&1&1&2\\0&1&1&2&0\\0&1&0&1&0\\0&0&1&1&1\\0&0&0&1&-1\end{array}\right| =2 (-1)^{1+1}\left|\begin{array}{cccc} 1&1&2&0\\1&0&1&0\\0&1&1&1\\0&0&1&-1\end{array}\right| =(W_4+W_3) =2 ft|\begin{array}{cccc} 1&1&2&0\\1&0&1&0\\0&1&1&1\\0&1&2&0\end{array}\right|=\\ \\ 2 1 (-1)^{1+1}\left|\begin{array}{ccc} 1&1&2\\1&0&1\\0&1&2\end{array}\right|=(K_3-2K_2)=2\left|\begin{array}{ccc} 1&1&0\\1&0&1\\0&1&0\end{array}\right|=2 1 (-1)^{1+1}\left|\begin{array}{cc} 1&1\\0&1\end{array}\right|=2}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: natkoza »

lub mozna tak:
a)
\(\displaystyle{ det ft[\begin{array}{cccc}1&-1&0&0\\0&1&-2&-3\\3&2&9&4\\2&3&6&1\end{array}\right]=1\cdot (-1)^{1+1}\cdot det ft[\begin{array}{ccc}1&-2&-3\\2&9&4\\3&6&1\end{array}\right]+(-1)\cdot (-1)^{1+2}\cdot det ft[\begin{array}{ccc}0&-2&-3\\3&9&4\\2&6&1\end{array}\right]=10-10=0}\)
b)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&2&1&1&2\\0&1&1&2&0\\0&1&0&1&0\\0&0&1&1&1\\0&0&0&1&-1\end{array}\right]=2\cdot (-1)^{1+1}\cdot det ft[\begin{array}{cccc}1&1&2&0\\1&0&1&0\\0&1&1&1\\0&0&1&-1\end{array}\right]=2\cdot ((-1)^{1+1}\cdot 1\cdot (-1)^{1+1}\cdot det ft[\begin{array}{ccc}0&1&0\\1&1&1\\0&2&-1\end{array}\right]+1\cdot (-1)^{2+1}\cdot det ft[\begin{array}{ccc}1&2&0\\1&1&1\\0&1&-1\end{array}\right])=2\cdot (1\cdot 1-1\cdot 0)=2}\)
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: meninio »

No można tylko po co?? Zawsze jest lepiej jeszcze zwinąć wyznacznik macierzy 3x3 do wyznacznika macierzy 2x2, bo przecież jest prościej niż to potem liczyć z Sarussa. I zawsze jak zwijamy to staramy sie w wybranym wierszu lub kolumnie zrobić jak najwięcej zer, po to żeby było prościej, bo po co rozwijać macierz względem dwóch (lub więcej) elementów niezerowych jak można względem jednego (no chyba, że wszystkie elementy kolumny lub wiersza są zero to wtedy wyznacznik macierzy jest równy 0). To się Natkoza dotyczy odnośnie punktu a i b. W b pierwszy krok dobrze, ale potem już rozwijałaś względem pierwszej kolumny, a przecież można było od drugiego wiersza odjąć pierwszy wynik zapisać w drugim wierszu i już w pierwszej kolumnie miałabyś tylko jeden element niezerowy. No i potem jeszcze te wyznaczniki macierzy 3x3 zwinąć do 2x2 bo tak jest prościej i przede wszystkim szybciej.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: Amon-Ra »

meninio pisze:No można tylko po co?? Zawsze jest lepiej jeszcze zwinąć wyznacznik macierzy 3x3 do wyznacznika macierzy 2x2
Teraz ja zapytam, po co? Opłaca się to w chwili, gdy dysponujesz sporą ilością zer w wierszu lub kolumnie, a jeżeli tak jest, to wykonanie kilku mnożeń (w których i tak będą zera) metodą Sarrusa chyba nie nastręcza sporych trudności.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

wyznacznik macierzy

Post autor: meninio »

Każdy ma swoja wizję
ODPOWIEDZ