a) sprawdzić rozwiązywalność
b) rozwiązać jeśli można
\(\displaystyle{ -x+y+z=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x+3y+4z-2u=2}\)
\(\displaystyle{ 2x+4y+5z-2u=1}\)
\(\displaystyle{ 4x+2y+3z-2u=3}\)
\(\displaystyle{ 6x+6y+8z-4u=4}\)
Do rozwiązania układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 2 razy
Do rozwiązania układ równań.
Trzeba sprawdzic, czy rzad macierzy ukladu jest rowny rzedowi macierzy rozszerzonej.
Jesli nie, jest to uklad sprzeczny bez rozwiazan.
Jesli tak, mamy rozwiazanie.
Jesli ten rzad jest rowny 4 jest tylko jedno rozwiazanie, jesli mniej niz 4, to istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan.
Jesli nie, jest to uklad sprzeczny bez rozwiazan.
Jesli tak, mamy rozwiazanie.
Jesli ten rzad jest rowny 4 jest tylko jedno rozwiazanie, jesli mniej niz 4, to istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan.