Funkcjonał dwuliniowy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
krisek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna

Funkcjonał dwuliniowy

Post autor: krisek »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Czy funkcja h:\(\displaystyle{ R ^{2} R ^{2} R, h((x _{1} ,x _{2}),(y _{1} ,y _{2}))=x _{1}-y _{1}}\) jest funkcjonałem dwuliniowym?

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

Funkcjonał dwuliniowy

Post autor: N4RQ5 »

Nie jest.
\(\displaystyle{ h(a(x_1,x_2),(y_1,y_2))=ax_1-y_1 a(x_1-y_1)=ah((x_1,x_2),(y_1,y_2))}\)
Co przeczy liniowości ze względu na pierwszy argument,
ODPOWIEDZ