No więc mam takie zadanie , żeby rozwiązać układ równań metodą Gaussa .
Sorry za brak Texa ale chyba każdy skojarzy , że tam ma być klamra ...
x-y-2z-w=1
5x+y-2z+w=5
x+y-2z+w=1
Układ równań metodą Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 cze 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z szafy
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 15:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustka
- Pomógł: 24 razy
Układ równań metodą Gaussa
napisz macierz ukladu, nastepnie wykonaj operacje:
1) pomnóż pierwszy wiersz razy (-5) i dodaj dodrugiego
2)pomnoz pierwszy wiersz razy (-1) i dodaj do trzeciego
3)pomnon trzeci wiersz razy 1/2 i dodaj do pierwszego
4)pomnoz trzeci wiersz razy (-2) i dodaj do drugiego
5)napisz otrzymane rownania:
\(\displaystyle{ x-2z=1 x=1+2z \\ y+4z=0 y=-4z \\ y+w=0 w=-y=4z \\ z\in\mathbb{R}}\)
1) pomnóż pierwszy wiersz razy (-5) i dodaj dodrugiego
2)pomnoz pierwszy wiersz razy (-1) i dodaj do trzeciego
3)pomnon trzeci wiersz razy 1/2 i dodaj do pierwszego
4)pomnoz trzeci wiersz razy (-2) i dodaj do drugiego
5)napisz otrzymane rownania:
\(\displaystyle{ x-2z=1 x=1+2z \\ y+4z=0 y=-4z \\ y+w=0 w=-y=4z \\ z\in\mathbb{R}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 cze 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z szafy
- Podziękował: 14 razy
Układ równań metodą Gaussa
4) Pomnóż 3 wiersz razy ( - 6) i dodaj do drugiegokostucha1 pisze:napisz macierz ukladu, nastepnie wykonaj operacje:
1) pomnóż pierwszy wiersz razy (-5) i dodaj dodrugiego
2)pomnoz pierwszy wiersz razy (-1) i dodaj do trzeciego
3)pomnon trzeci wiersz razy 1/2 i dodaj do pierwszego
5) Podziel drugi wiersz przez 8
6 ) Pomnóż drugi wiersz przez 2 i dodaj do pierwszego
x-2z = 1
z = 0
y+w=0
Czy takie rozwiązanie jest poprawne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 15:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustka
- Pomógł: 24 razy
Układ równań metodą Gaussa
po wykonaniu trzech pierwszych operacji o ktorych napisalam otrzymasz macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&-2&0&:&1\\0&6&8&4&:&0\\0&2&0&2&:&0\end{array}\right]}\)
zatem operacje ktore wykonales wczesniej nie doprowadza do takiego rozwiazania jakie przedstawiles.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&0&-2&0&:&1\\0&6&8&4&:&0\\0&2&0&2&:&0\end{array}\right]}\)
zatem operacje ktore wykonales wczesniej nie doprowadza do takiego rozwiazania jakie przedstawiles.