mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób wyznaczyć macierz Y z równania:
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} Y^{-1} A \right)^{-1}=Y+B}\)?
równanie macierzowe
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
równanie macierzowe
\(\displaystyle{ I=(Y+B)(\frac{1}{2}Y^{-1}A)\\
I=\frac{1}{2}YY^{-1}+\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
I=\frac{1}{2}I+\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
\frac{1}{2}I=\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
I=BY^{-1}A\\
B^{-1}=Y^{-1}A\\
B^{-1}A^{-1}=Y^{-1}\\
(AB)^{-1}=Y^{-1}\\
Y=AB}\)
I=\frac{1}{2}YY^{-1}+\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
I=\frac{1}{2}I+\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
\frac{1}{2}I=\frac{1}{2}BY^{-1}A\\
I=BY^{-1}A\\
B^{-1}=Y^{-1}A\\
B^{-1}A^{-1}=Y^{-1}\\
(AB)^{-1}=Y^{-1}\\
Y=AB}\)