MAm takei coś
Na prostej o równaniu 3x+y+5=0 znaleźć punkty, którego odległość od punktu P=(1,2) wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
Jak się do tego zabrać aby obliczyć ten punkt
Proste , wyznaczenie punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 gru 2007, o 23:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Proste , wyznaczenie punktu
Mysle, ze wystarczy znalezc dlugosc wektora od szukanego punktu A do punktu P:
\(\displaystyle{ y=-3x-5\\
A=(x,-3x-5)\\
\vec{AP}=(1-x,2+3x+5)\\
|\vec{AP}|=\sqrt{(1-x)^2+(3x+7)^2}\\
\sqrt{10}=\sqrt{(1-x)^2+(3x+7)^2}\\
10=(1-x)^2+(3x+7)^2\\}\)
A to juz wiadomo jak rozwiazac POZDRO
[/latex]
\(\displaystyle{ y=-3x-5\\
A=(x,-3x-5)\\
\vec{AP}=(1-x,2+3x+5)\\
|\vec{AP}|=\sqrt{(1-x)^2+(3x+7)^2}\\
\sqrt{10}=\sqrt{(1-x)^2+(3x+7)^2}\\
10=(1-x)^2+(3x+7)^2\\}\)
A to juz wiadomo jak rozwiazac POZDRO
[/latex]