układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jackow1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 paź 2005, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: jackow1 »

Witam

Mam taki układ
\(\displaystyle{ \Large\{\begin{eqnarray} ax+y+z&=&1\\x+z&=&0\\x+y+z&=&1\end{eqnarray}}\)

Doszedłem do tego że przy a=1 układ jest nieoznaczony, ma wiele rozwiązań zależnych od parametru t. x=t y=1 z=-t
Jak sprawdzić rozwiązanie układu dla "a" różnego od 1? Jaka jest metoda? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Jackow1
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

układ równań z parametrem

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skoro x+z=0, to y=1. Dalej wzory Cramera.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
jackow1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 paź 2005, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock
Podziękował: 3 razy

układ równań z parametrem

Post autor: jackow1 »

Czyli wyznaczniki. Właśnie spróbowałem to rozwiązać sam wyszło x=0 y=1 z=0.
Czyli chyba dobrze wykombinowałem.
Wielkie dzięki za podpowiedź.
ODPOWIEDZ