Liniowa zależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ullenka88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2008, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Liniowa zależność wektorów

Post autor: ullenka88 »

a) Zbadać liniową zależność wektorów \(\displaystyle{ (2,5,1,3) (4,5,6,7) (1,2,4,3) (3,2,1,5)}\)
b) zapisać przekształcenie liniowe w postaci macierzowej \(\displaystyle{ \o(x,y,z)=(2x+y+z, x+y-z)}\)
c) Podać nie obliczając wartość przekształcenia z pkt B dla wektorów bazowych r w przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Liniowa zależność wektorów

Post autor: natkoza »

a) wrzuć te wektory w macierz i policz rząd/wyznacznik tej macierzy. Jeżeli rząd=4/ wyznacznik różny od zera to te wektory sa liniowo niezależne
ullenka88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2008, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Liniowa zależność wektorów

Post autor: ullenka88 »

a punkt b i c jak rozwiązać ? a te wektory wypisuje poziomo to znaczy 2, 5, 1,4, pierwszy wiersz czy 2,5,1,3 jako kolumnę?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Liniowa zależność wektorów

Post autor: kuch2r »

ullenka88 pisze:a punkt b i c jak rozwiązać ? a te wektory wypisuje poziomo to znaczy 2, 5, 1,4, pierwszy wiersz czy 2,5,1,3 jako kolumnę?
obojetne, jak ci sie podoba, czy wektory zapiszesz jako kolumny macierzy badz tez jako wiersze macierzy...
zauwaz,ze:
\(\displaystyle{ \det{A}=\det{A^{T}}}\)

b)
Macierz przekształcenie \(\displaystyle{ \o}\) jest postaci:
\(\displaystyle{ M_{\o}=\left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\1&1&-1\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ