przestrzeń afiniczna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Hania_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 860
Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 86 razy
Pomógł: 57 razy

przestrzeń afiniczna

Post autor: Hania_87 »

1. Dane są punkty przestrzeni afinicznej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2, A=(-1,1),B=(-2,3),C=(2,-5).}\)
a) uzasadnij, ze \(\displaystyle{ C\in af(A,B)}\)
b) Oblicz współrzędne barycentryczne punktu \(\displaystyle{ C}\) względem układu \(\displaystyle{ A,B.}\)

2. W przestrzeni afinicznej \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) ze zwykłym iloczynem skalarnym oblicz współrzędne punktu symetrycznego do punktu \(\displaystyle{ A=(1,1,2)}\) względem prostej o równaniu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+z-1=0\\x+y-z-3=0\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ