Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ullenka88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2008, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Układ równań

Post autor: ullenka88 »

Nie mam pojęcia jak rozwiązać podany układ równań, mam 4 niewiadome i 3 równania, gdybym miała 4 niewiadome i 4 równania, sprowadziłabym do postaci trójkątnej tym wypadku nie mam pojęcia.
Znajdź rozwiązanie ogólne układu równań

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2x_1&-4x_2&+x_3&+2x_4&=3\\4x_1&-8x_2&+2x_3&+5x_4&=7\\6X_1&-12X_2&+4x_3&+10x_4&=10\end{array}\right]}\)
Proszę o pomoc
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Układ równań

Post autor: Crizz »

Przemnóż pierwsze równanie stronami przez 2, a następnie odejmij stronami pierwsze równanie od drugiego. Otrzymasz \(\displaystyle{ x_{4}=1}\). Teraz już masz trzy równania i trzy niewiadome

[ Dodano: 11 Czerwca 2008, 16:31 ]
Obok algebry liniowej istnieje jeszcze matematyka
ODPOWIEDZ