\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&0&0\\3i&z^{2}+4&0\\i&2-i&z^{3}+i\end{array}\right|=0}\)
Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego.
Rozwiąż równanie z dwoma niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Rozwiąż równanie z dwoma niewiadomymi.
Z definicji macierzy 3x3 wymnażasz, a ponieważ na 6 składników 5 się zeruje, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 1 (z^{2}+4) (z^{3}+i)=0}\)
\(\displaystyle{ z^{3}+i=0}\)
Dalej już nic nie zrobisz. Chyba że "i" to nie niewiadoma, tylko jednostka urojona.
\(\displaystyle{ 1 (z^{2}+4) (z^{3}+i)=0}\)
\(\displaystyle{ z^{3}+i=0}\)
Dalej już nic nie zrobisz. Chyba że "i" to nie niewiadoma, tylko jednostka urojona.