Macierz ortogonalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
art4ursek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2008, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 5 razy

Macierz ortogonalna

Post autor: art4ursek »

Cześć,
pytanie:
Jak stworzyc sobie macierz ortogonalną?

oraz

Jaką wartość może przyjmować wyznacznik macierzy ortogonalnej i dlaczego?

I ostatnie pytanie - do czego mogą mi sie przydać w życiu macierze?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Macierz ortogonalna

Post autor: kuch2r »

Mowimy, ze macierz \(\displaystyle{ A}\) jest ortogonalna, jesli:
\(\displaystyle{ A^{T}\cdot A=I}\)
Rozwazmy ,zatem:
\(\displaystyle{ \det{(A^{T}\cdot A)}=\det{I}}\)
StaD:
\(\displaystyle{ \det{(A^{T})}\cdot \det{A}=\det{A}\cdot \det{A}=(\det{A})^{2}=\det{I}=1}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \det{A}=\pm 1}\)
art4ursek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2008, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 5 razy

Macierz ortogonalna

Post autor: art4ursek »

Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ