Cześć mam zadanie:
Dana jest macierz A wymiaru 5x4. Przez jaką macierz elementarną i z której strony należy pomnożyć tę macierz aby otrzymać: macierz, w której do wiersza 5-ego dodano wiersz 2-gi pomnożony przez 3.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Mnożenie macierzy przez macierz elementarną.
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Mnożenie macierzy przez macierz elementarną.
Z lewej przez:
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccccc}
1 & 0 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 1 \\ \end{array}\right)}\)
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccccc}
1 & 0 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 1 & 0 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 1 & 0 & 0 \\
0 & 0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & 3 & 0 & 0 & 1 \\ \end{array}\right)}\)