Pole Rownolegloboku

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nati071188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 8 gru 2007, o 14:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Pole Rownolegloboku

Post autor: Nati071188 »

Zadanie polega na obliczeniu pola rownolegloboku wyznaczonego przez wektory. Mam zapisany pewien wzorek,a mianowicie:

\(\displaystyle{ P = | \vec{a} * \vec{b} |}\) * - iloczyn wektorowy

\(\displaystyle{ \vec{a} = (1,2,3)
\vec{b}=(0,-2,5)}\)


Wynik wychodzi mi \(\displaystyle{ \sqrt{285}}\) Chcialabym, zeby ktos powiedzial mi, czy faktycznie ten wzor jest do obliczania tego pola, a jezeli nie to pomogl mi z tym zadaniem Dziekuje za pomoc.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Pole Rownolegloboku

Post autor: Wasilewski »

Tak, przecież wartość iloczynu wektorowego to:
\(\displaystyle{ |\vec{a} \vec{b}| = absin }\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Pole Rownolegloboku

Post autor: Szemek »

wynik się zgadza
ODPOWIEDZ