Macierze.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Molas.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 14 paź 2007, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom wariatów.

Macierze.

Post autor: Molas. »

Niech \(\displaystyle{ F: R^2 R^2, F(x,y)=(2x+y,x+2y)}\)

1) Znajdź \(\displaystyle{ F^{-1}}\)
2) Znajdź \(\displaystyle{ M_{\alpha\beta}(F)}\) w bazach \(\displaystyle{ \alpha:v1=(1,2),v2=(3,2);\beta:w1=(1,1),w2=(0,1)}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Macierze.

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ F^{-1}(x,y) =(\frac{2x-y}{3}, \ \frac{-x+2y}{3})}\)
ODPOWIEDZ