przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sim.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 maja 2008, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

przekształcenie liniowe

Post autor: sim. »

Przekształcenie liniowe zadane jest wzorem
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_1+x_3+x_4, 2x_1+x_2+x_3, -2x_1+x_2+x_4)}\)
Znaleźć postać przekształcenia liniowego g spełniającego równanie
\(\displaystyle{ g(f(x_1,x_2,x_3,x_4))=(x_1+x_2, x_2-2x_4, x_1+x_4)}\)


mam tylko jedno pytanie : O TO CHODZI? Może jest ktoś tak miły i mądry i wytłumaczy o co w tym chodzi..
Ostatnio zmieniony 4 maja 2008, o 08:40 przez sim., łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

przekształcenie liniowe

Post autor: JankoS »

sim. pisze:Przekształcenie liniowe zadane jest wzorem
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_1+x_3+x_4, 2x_1+x_2+x_3, -2x_1+x_2+x_4)}\)
Znaleźć postać przekształcenia liniowego g spełniającego równanie
\(\displaystyle{ g(f(x_1,x_2,x_3,x_4))=(x_1+x_2, x_2-2x_4, x_1+x_4)}\)


mam tylko jedno pytanie : O TO CHODZI? Może jest ktoś tak miły i mądry i wytłumaczy o co w tym chodzi..
Widzę to tak:
Mnożenie macierzy jest łączne.
Niech \(\displaystyle{ F _{3x4}, G _{3x3}}\) oznaczają macierze tych przekształceń.
\(\displaystyle{ G F ft[\begin{array}{c}x _{1} \\x _{2} \\x _{3} \\x _{4} \end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}a&b&c\\d&e&f\\g&h&i\end{array}\right] ft[\begin{array}{c}x_1+x_3+x_4\\2x_1+x_2+x_3\\ -2x_1+x_2+x_4\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}x_1+x_2\\x_2-2x_4\\x_1+x_4\end{array}\right]}\)
Po pomnożeniu i porównaniu wektorów, dostajemy układ trzech równań, z których wyznaczamy elementy macierzy G, a tym samym przekształcenie g..
ODPOWIEDZ