Układ współrzędnych (tensorowa wielkość fizyczna )

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 maja 2008, o 12:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa

Układ współrzędnych (tensorowa wielkość fizyczna )

Post autor: hg »

Witam:) Proszę o wszelką pomoc do zadania mam nadzieje,że nie jest tak trudne na jakie wyglada.Muszę to zadanie zrozumiec. Oto zadanie :
Tensorowa wielkosć fizyczna X zadana jest w pewnym kartezjańskim układzie współrzędnych :
X=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}I _{1} &0&0\\0& \frac{I _{1}+I _{3} }{2} & \frac{I _{3} -I _{1} }{2} \\0& \frac{I _{3}-I _{2} }{2} & \frac{I _{3}+I _{1} }{2} \end{array}\right]}\)
gdzie :\(\displaystyle{ I _{1} ,I _{3} 0}\) oraz \(\displaystyle{ I _{1} I _{3}}\) Wiedząc ,że X jest tensorem kowariantnym względem liniowych zmian współrzędnych , dobrać nowy układ współrzędnych tak aby tensor miał w nim postać diagonalną . Czy nowy układ współrzędnych też jest układem kartezjańskim?
ODPOWIEDZ