Lemat do dowodu łączności iloczynu trzech macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zedd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 12 mar 2008, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Lemat do dowodu łączności iloczynu trzech macierzy

Post autor: zedd5 »

Witam!
Potrzebuję dowodu tej tezy lub kontrprzykładu:
\(\displaystyle{ \sum_{j}^{} \sum_{l}^{} a_{ij}b_{jl}c_{lk}= \sum_{l}^{} \sum_{j}^{}a_{ij}b_{jl}c_{lk}}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lemat do dowodu łączności iloczynu trzech macierzy

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \sum_{j} b_{j,l}=1}\)
\(\displaystyle{ b_{j,l}=0}\) gdy j parzyste
\(\displaystyle{ a_{i,j}=0}\) gdy j niepzrzyste
etc
zedd5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 12 mar 2008, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Lemat do dowodu łączności iloczynu trzech macierzy

Post autor: zedd5 »

Nie rozumiem. Prosiłbym o opis. To jest kontrprzykład?
Chodzi mi tylko o wykazanie lub nie równości. a, b, c, z odpowiednimi indeksami to dowolne liczby rzeczywiste.
ODPOWIEDZ