liniowa zaleznosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MgielkaCuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

liniowa zaleznosc

Post autor: MgielkaCuba »

Zbadac liniowa zaleznosc wektorow w podanej przestrzeni liniowej:

a) \(\displaystyle{ 1-x,1+x,R^{2}[x]}\)

b) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&0\end{array}\right], \ ft[\begin{array}{ccc}0&2\\0&0\end{array}\right] \ , \ ft[\begin{array}{ccc}0&0\\2&0\end{array}\right] \ ,\ ft[\begin{array}{ccc}0&0\\0&4\end{array}\right] \ , \ M_{2}(R).}\)

[ Dodano: 24 Kwietnia 2008, 18:37 ]
Czy przykład a) nalezy zrobic tym sposobem:

\(\displaystyle{ x_{1} (1-x)+x_{2} (1+x)}\) ale co z \(\displaystyle{ R^{2}[x]}\)
ODPOWIEDZ