Dwa równania płaszczyzn

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wildthinks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 28 mar 2006, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Dwa równania płaszczyzn

Post autor: Wildthinks »

Witam!
Może ktoś mógłby mi pomóc w tych dwóch przypadkach?

a) znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty

\(\displaystyle{ P=(1,3,-1)\\Q=(-1,2,2)}\)

oraz prostopadłej do płaszczyzny:

\(\displaystyle{ 2x-y+z+2=0}\)


b) znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt:

\(\displaystyle{ P=(2,3,0)}\)

oraz proste:

\(\displaystyle{ x-y+2z-3=0\\2x-3y+z+1=0}\)

z góry serdecznie dziękuję

ODPOWIEDZ