Obliczyć wyznacznik macierzy metodą Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy metodą Gaussa
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&1&-1\\2&1&-1&2\\-1&2&1&3\\3&-1&4&0\end{array}\right|}\)
Obliczyć wyznacznik macierzy metodą Gaussa
Czy mógłby ktoś to rozwiązał/ wytłumaczyć rozwiązanie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Obliczyć wyznacznik macierzy metodą Gaussa
Przyłącze się do prośby. Prosiłbym również aby ten sam przykład ktoś rozwiązał metodą cramer-a i jeśli to możliwe wytłumaczył w miarę jak najprościej
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczyć wyznacznik macierzy metodą Gaussa
To moze napisze jak ja to widze, choc nie wiem czy to jest akurat metoda Gaussa:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
1&0&1&-1\\
2&1&-1&2\\
-1&2&1&3\\
3&-1&4&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-5&2&3&3\\
5&-1&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-10&3&0&3\\
5&-1&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-10&0&0&-3\\
-5&0&3&2\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
0&0&0&-13\\
0&0&3&-3\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&0\\
0&1&0&0\\
0&0&0&-13\\
0&0&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&0\\
0&1&0&0\\
0&0&-13&0\\
0&0&0&3\end{array}\right|}\)
A z tego juz wiadomo jaki wyjdzie wyznacznik POZDRO
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}
1&0&1&-1\\
2&1&-1&2\\
-1&2&1&3\\
3&-1&4&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-5&2&3&3\\
5&-1&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-10&3&0&3\\
5&-1&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
-10&0&0&-3\\
-5&0&3&2\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&-1\\
0&1&0&2\\
0&0&0&-13\\
0&0&3&-3\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&0\\
0&1&0&0\\
0&0&0&-13\\
0&0&3&0\end{array}\right|\ \\\\
ft|\begin{array}{cccc}
1&0&0&0\\
0&1&0&0\\
0&0&-13&0\\
0&0&0&3\end{array}\right|}\)
A z tego juz wiadomo jaki wyjdzie wyznacznik POZDRO