Jak odwrócić macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
waski_rk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 21 lis 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo

Jak odwrócić macierz

Post autor: waski_rk »

\(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}3&0&0\\0&5&0\\1&0&5\end{array}\right]}\)
dla wyrazenia \(\displaystyle{ (A-2I)^{-1}}\)

I - stanowi maciez jednostkowa, czyli na prosty rozum wyrazenie jest identyczne dla \(\displaystyle{ ( A-2^{-1}}\)
[edit]macierz pisze sie przez 'rz' jesli nie moze zapamietac... to zapamietaj odmiane... piszemy macierz bo odmienia sie na maciora :D kuch2r
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2008, o 22:54 przez waski_rk, łącznie zmieniany 1 raz.
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

Jak odwrócić macierz

Post autor: Lukasz_C747 »

Zapis A-2 jest raczej niewłaściwy. Ponadto zwykle w takim przypadku zakłada się, że 2 interpretuje się jako macierz o wymiarach takich jak A z 2 na wszystkich pozycjach, a to nie jest to samo co 2I, bo macierz jednostkowa, ma jedynki na przekątnej i resztę zerami wypełnioną.

Wystarczy wykonać działanie pod nawiasem i zastosować jakąś metodę odwracania macierzy, np.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Jak odwrócić macierz

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ ( ft[\begin{array}{ccc}3&0&0\\0&5&0\\1&0&5\end{array}\right]-2 ft[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right])^{-1}= ft[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&3&0\\1&0&3\end{array}\right] ^{-1}}\)
ODPOWIEDZ