Układ równan z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
solek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 14 lut 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamosc
Podziękował: 4 razy

Układ równan z parametrem

Post autor: solek »

Mam problem z takim ukłądem :/ z ktorej strony nie podejsc to nie wiadomo jak zrobic :/ pomoze ktos ?

\(\displaystyle{ \begin{cases} mx + y + z = m \\ x + my + z = 0 \\ x + y + mz = z \\ x + y + z = 1 \end{cases}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Układ równan z parametrem

Post autor: Kartezjusz »

Od każdego z trzech pierwszych równań odejmujesz czwarte.Reeszta jest łatwiejsza,(gdy niewiadome są na jednej stronie,a wiadome po drugiej)
solek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 14 lut 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamosc
Podziękował: 4 razy

Układ równan z parametrem

Post autor: solek »

dzieki juz wiem...
ODPOWIEDZ