Macierz transformacji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Macierz transformacji

Post autor: luqasz »

Zadane sa trzy ortogonalne wektory
\(\displaystyle{ \vec{a} =[1,-1,2] \\ \vec{b}=[1,-1,1] \\ \vec{c}=[-1,-1,0]}\)
Utworzyć macierz transformacji do nowego układu współrzędnych dla którego zachodzi
\(\displaystyle{ \vec{a} || \vec{e_{1}} \\ \vec{b} || \vec{e_{2}} \\ \vec{c} || \vec{e_{2}}}\)

Obliczyc kosinusy kątów jakie nowe wersory tworza ze starymi osiami (wersorami).

Nie wiem jak sie za to zabrac prosze o pomoc
ODPOWIEDZ