Polecenia jak wyzej:
A) \(\displaystyle{ 2x^{2}-4x+3y^{2}+6y=1}\)
B)\(\displaystyle{ x^{2}-3y^{2}=9}\)
C)\(\displaystyle{ 5x^{2}-10x-2y^{2}+4y=20}\)
trzeba jeszcze narysowac wykresy ale na forum widzialam ze chyba nie mozna rysowac, z gory dziekuje za pomoc
Jaka krzywa przedstawiaja rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jaka krzywa przedstawiaja rownania
A)
\(\displaystyle{ 2(x^2-4x)+3(y^2+2y)=1\\
2(x-1)^2-2+3(y+1)^2-3=1\\
2(x-1)^2+3(y+1)^2=6\\
\frac{(x-1)^2}{3}+\frac{(y+1)^2}{2}=1\\}\)
Czyli to elipsa.
[ Dodano: 25 Marca 2008, 16:15 ]
B)
\(\displaystyle{ 3y^2=x^2-9\\
y^2=\frac{x^2-9}{3}\\
|y|=\sqrt{ \frac{x^2-9}{3} }}\)
Czyli takie odbite symetrycznie przekrecone parabole
[ Dodano: 25 Marca 2008, 16:18 ]
C)
\(\displaystyle{ 5x^2-10x-2y^2+4y=20 \\
5(x^2-2x)-2(y^2-2y)=20\\
5(x-1)^2-5 -2(y-1)^2+2=20\\
5(x-1)^2-2(y-1)^2=23\\
2(y-1)^2=5(x-1)^2-23\\
(y-1)^2=\frac{5(x-1)^2-23}{2}\\
|y-1|=\sqrt{ \frac{5(x-1)^2-23}{2} }}\)
To znowu jakis twor symetryczny wzgledem prostej x=1.
POZDRO
\(\displaystyle{ 2(x^2-4x)+3(y^2+2y)=1\\
2(x-1)^2-2+3(y+1)^2-3=1\\
2(x-1)^2+3(y+1)^2=6\\
\frac{(x-1)^2}{3}+\frac{(y+1)^2}{2}=1\\}\)
Czyli to elipsa.
[ Dodano: 25 Marca 2008, 16:15 ]
B)
\(\displaystyle{ 3y^2=x^2-9\\
y^2=\frac{x^2-9}{3}\\
|y|=\sqrt{ \frac{x^2-9}{3} }}\)
Czyli takie odbite symetrycznie przekrecone parabole
[ Dodano: 25 Marca 2008, 16:18 ]
C)
\(\displaystyle{ 5x^2-10x-2y^2+4y=20 \\
5(x^2-2x)-2(y^2-2y)=20\\
5(x-1)^2-5 -2(y-1)^2+2=20\\
5(x-1)^2-2(y-1)^2=23\\
2(y-1)^2=5(x-1)^2-23\\
(y-1)^2=\frac{5(x-1)^2-23}{2}\\
|y-1|=\sqrt{ \frac{5(x-1)^2-23}{2} }}\)
To znowu jakis twor symetryczny wzgledem prostej x=1.
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Inf@EAIiE@AGH@KRK
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Jaka krzywa przedstawiaja rownania
W B i C to nie żadne twory, tylko hiperbole:
B)
\(\displaystyle{ {x^2 \over 9}-{y^2 \over 3}=1}\)
C)
\(\displaystyle{ {(x-1)^2 \over {27 \over 5}}-{(y+1)^2 \over {27 \over 2}}=1}\)
B)
\(\displaystyle{ {x^2 \over 9}-{y^2 \over 3}=1}\)
C)
\(\displaystyle{ {(x-1)^2 \over {27 \over 5}}-{(y+1)^2 \over {27 \over 2}}=1}\)