Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ania91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Układ równań

Post autor: ania91 »

Witam. Mam problem z rozwiązaniem poniższego układu równań metodą wyznacznikową. Czy może ktoś z Was byłby w stanie to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.


\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y-\frac{3x-4}{2}=0 \\ y-1,5x=5 \end{cases}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Układ równań

Post autor: Wasilewski »

Najpierw trzeba przekształcić układ do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y - \frac{3}{2} x = -2 \\ y - 1,5x = 5 \end{cases}}\)
I teraz wzory Cramera:
\(\displaystyle{ W = 2\cdot (-1,5) - (-\frac{3}{2}) 1 = -\frac{3}{2} \\
W_y = -2 (-1,5) - (-\frac{3}{2})\cdot 5 = \frac{21}{2} \\
W_x = 2\cdot 5 - (-2)\cdot 1 = 12}\)
ania91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 22 lis 2007, o 20:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Układ równań

Post autor: ania91 »

Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ