Odległość z miasta A do miasta B- układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 4 razy
Odległość z miasta A do miasta B- układ równań
Z miast A i B wyruszają jednocześnie naprzeciw siebie pociągi jadące ze stałą prędkością. Jeden z nich jedzie z prędkością dwukrotnie większą niż drugi. Spotykają się po godzinie i 20 minutach. Gdyby wolniejszy pociąg jechał z prędkością o 10 km/h większą, to spotkanie nastąpiłoby po godzinie i 12 minutach. Jaka jest odległość z A do B?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 4 razy
Odległość z miasta A do miasta B- układ równań
W wyniku powinno wyjść 120 km, więc chyba rozwiązanie jest błędne...
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Odległość z miasta A do miasta B- układ równań
Kolega źle zamienił minuty na godziny. Powinno byćNooe pisze:zrob uklad rownan, 3x=h/1,2 3x+10=h/1,12
h=168 x=46,7 gdzie x=predkosc h - droga
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x=\frac{h}{\frac{4}{3}}\\3x+10=\frac{h}{\frac{6}{5}}\end{cases} \ \ \begin{cases} 3x=\frac{3h}{4}\\3x=\frac{5h+60}{6} \end{cases} \ \begin{cases} 3x=\frac{3h}{4}\\9h=10h+120\end{cases} \ \ h=120.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lut 2008, o 22:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 4 razy