przekształcenia macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
majastrz2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 17 gru 2007, o 20:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 9 razy

przekształcenia macierzowe

Post autor: majastrz2 »

Niech \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ax+b}{cx+d} \ g(x)= \frac{mx+n}{ex+f}}\) i niech \(\displaystyle{ M _{1} = ft[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \\\ M _{2} =\left[\begin{array}{ccc}m&n\\e&f\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \\\ M=M _{1} *M _{2}}\). Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ M=\left[\begin{array}{ccc}p&q\\r&s\end{array}\right]}\) to \(\displaystyle{ f(g(x))= \frac{px+q}{rx+s}}\) .
ODPOWIEDZ