izometria

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
majastrz2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 17 gru 2007, o 20:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 9 razy

izometria

Post autor: majastrz2 »

Udowodnić, że jeśli izometria przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\) zachowuje 0 , tzn. 0' = 0 , to
istnieje wektor x taki, że x' = x lub x' = -x . Oznacza to, że istnieje pro-
sta przechodząca przez punkt 0 , którą izometria przekształca na siebie: albo
punkty tej prostej nie zmieniają swego położenia, albo przechodzą na syme-
tryczne względem punktu 0 . Czy twierdzenie jest prawdziwe dla izometrii \(\displaystyle{ R ^{2}}\) ?
Trzeba rozwiązać przy użyciu macierzy.
ODPOWIEDZ