Pierwiastki zespolone

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dexxter

Pierwiastki zespolone

Post autor: dexxter »

Czy pomógłby mi ktoś rozwiązać następujące równanie? \(\displaystyle{ z^3 = -8i}\). Wymyśliłem, ze pierwiastkiem byłoby 2i, ale to w dziedzinie rzeczywistej, a w zespolonej powinny chyba 3 rozwiązania wyjść...
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Pierwiastki zespolone

Post autor: olazola »

dexxter pisze:Wymyśliłem, ze pierwiastkiem byłoby 2i, ale to w dziedzinie rzeczywistej
Dobre, zaraz człowiekowi humor się poprawia. Od kiedy 2i jest z rzeczywistych? Nie ta bajka.
dexxter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 maja 2005, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Pierwiastki zespolone

Post autor: dexxter »

Heh... może i humor się poprawia z przejęzyczenia, bardzo się cieszę, tylko szkoda, że to mi w niczym nie pomogło, ale i tak temat nie aktualny bo już zrobiłem
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Pierwiastki zespolone

Post autor: olazola »

Jednak krytyka pomogła, samo się nie zrobiło, gratulacje

[ Dodano: Sro Cze 01, 2005 12:24 pm ]
Żeby nie było, że jestem taką skończoną jędzą to napiszę rozwiązania dla sprawdzenia wyniku
\(\displaystyle{ z=2i\ \ z=\sqrt{3}-i\ \ z=-\sqrt{3}-i}\)
ODPOWIEDZ