Układ równań , liczby zespolone, proszę o pomoc,

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michal_inf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 16 lut 2005, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: działdowo

Układ równań , liczby zespolone, proszę o pomoc,

Post autor: michal_inf »

Witam, może ktoś mi powiedzieć jaka jest metoda rozwiązania takiego układu?
\(\displaystyle{ \{2(2 + i)z - i(3 + 2i)w = 5 + 4i\\(3 - i)z + 2(2+i)w = 2(1 + 3i)}\)

np takie równanie umiem : 2(2 + i)z - i(3 + 2i)w = 5 + 4i, wymnażam , porządkuję i przyrównuję części, a taki układ ?


dziękuję

[Edit: olazola] Przypominam o pisowni w \(\displaystyle{ \TeX^{'}u}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Układ równań , liczby zespolone, proszę o pomoc,

Post autor: g »

to drugie rownanie to mozesz jednoznacznie rozwiazac jak wiesz ze \(\displaystyle{ z,w \mathbb{R}}\). a uklad to zwykla metoda wyznacznikowa. mnozyc i dodawac chyba umiesz.
michal_inf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 16 lut 2005, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: działdowo

Układ równań , liczby zespolone, proszę o pomoc,

Post autor: michal_inf »

no wiesz, jak pierwsze umiem to drugie chyba też co nie"? tak napisalem dla przykładu,tylko jak rozwiąże oba to jak je później razem ująć w układ? jak to wyznacznikowa? że powstaną 4 równania? (po dwa z każdego) ? pewnie wiem o co chodzi, tylko nie moge załapać jak to zrobić, pomożesz??
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Układ równań , liczby zespolone, proszę o pomoc,

Post autor: g »

liczysz wyznacznik \(\displaystyle{ D = ft| \begin{array}{cc} 2(2+i) \quad -i(3+2i) \\ 3-i \quad 2(2+i) \end{array} \right|}\), liczysz wyznaczniki \(\displaystyle{ D_z, D_w}\), dzielisz przez siebie co trzeba i koniec.
ODPOWIEDZ