Prosze o pomoc:
1.Oblicz objetosc czworosciana o wektorach: \(\displaystyle{ \vec{a} = ft[1,2,3 \right]}\) , \(\displaystyle{ \vec{b}= ft[3,1,2 \right]}\), \(\displaystyle{ \vec{c} = ft[3,2,1 \right]}\)
2.Znalesc rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt A\(\displaystyle{ \left(1,2,1 \right)}\) i rownoleglej do plaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\): 2x-y+3z+5=0
Obliczyc objetosc i znalesc rownanie plaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: MEiL PW
- Pomógł: 2 razy
Obliczyc objetosc i znalesc rownanie plaszczyzny
Ad.1:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{6} ft| \vec{a}\circ(\vec{b}\times\vec{c}) \right|}\)
Ad.2:
Jezeli plaszczyzny sa rownolegle to ich wektor normalny \(\displaystyle{ \vec{n}}\)ma te same wspolrzedne,w tym przypadku \(\displaystyle{ \vec{n}=[2;-1;3]}\).Dalej wystarczy podstawic wspolrzedne punktu i wektora do rownania plaszczyzny.Wg moich obliczen:\(\displaystyle{ 2x-y+3z-3=0}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{6} ft| \vec{a}\circ(\vec{b}\times\vec{c}) \right|}\)
Ad.2:
Jezeli plaszczyzny sa rownolegle to ich wektor normalny \(\displaystyle{ \vec{n}}\)ma te same wspolrzedne,w tym przypadku \(\displaystyle{ \vec{n}=[2;-1;3]}\).Dalej wystarczy podstawic wspolrzedne punktu i wektora do rownania plaszczyzny.Wg moich obliczen:\(\displaystyle{ 2x-y+3z-3=0}\)