Przestrzenie unitarne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
prokicki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 sie 2004, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot

Przestrzenie unitarne

Post autor: prokicki »

Witam!
Mam problem z udododnieniem kilku rzeczy. (jest to bardzo pilne, we wtorek mam kolokwium)

1. Wykazac ze forma dwuliniowa f(x,y)= α x1y1 + β x1y2 + β x2y1 + γ x2y2 definiuje iloczyn
skalarny w R� α >0 i α γ > β �

ja to zrobilem tak.
Forma defniuje il . skalarny gdy jest symetrzyczna i dodatnia wiec, aby byla dodatnia
to W1 > 0 i W2>0,
α > 0 wiec 1 warunek spelniony

w2 > 0 => α γ - β� > 0 α γ > β� cnd ,
tak mzoe byc?

2. wykazac ze jezeli (.,.)1 i (.,.)2 sa dwoma roznymi iloczynami skalarnymi to (.,.)1 + (.,.)2 tez jest iloczynem skalarnym

ja bym to zrobil tak (choc uwazam to za bezsens - jest to oczywiste

[ierwszy iloczyn
[ α β ]
[ β γ ]

drugi
[ αq βq ]
[ βq γq ]

skoro α > 0 i α 2 >0 to α + α 2 >0
pierwsza czesc rzekomo udowodniona

α γ > β�

α 2γ2 > β2�

to (α +α 2)( γ +γ 2)> β�+ β2�
cnd, choc to bezsens jak juz pisalem :)


3. wykazac w przestrzeni euklidesowej
(a)
X + Y prostopadle do X-Y => ||X||=||Y||

(b)
||X+Y||=||X-Y||=> X jest prostopadle do Y

tu nie mam pomyslu.

4.Wykazac ze jezeli wektor x przestrzeni euklidesowej V jest ortogonalny do kazdego z wektorow
y1 ...yn tej przestrzeni to jest on rowniez ortogonalny do dowolnej kombinacji liniowej tych wektorow

V-przestrzen euklidesowa
xeV y1..yn e V
=0 .....=0

ale jak dalej nie wiem jak pokazac. ede szalenei wdzieczny za pomoc.
ODPOWIEDZ