Witam,
mam problem z zadaniem : zbadac rozwiazywalnosc ukladu w zaleznosci od parametru p :
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+py+pz+pw=2\\
2x+3y+pz+pw=2\\
2x+y+2z+pw=1\\
2x+4y+5z+3w=1
\end{cases}}\)
Z gory dzieki za odpowiedz
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x+py+pz+pw=2\\
2x+3y+pz+pw=2\\
2x+y+2z+pw=1\\
2x+4y+5z+3w=1
\end{cases}
\\
\begin{cases}2x+py+pz+pw=2\\
(3-p)y=0\\
2x+y+2z+pw=1\\
2x+4y+5z+3w=1
\end{cases}}\)
od drugiego równania odjąłem pierwsze
hmm...
tylko jak to dalej rozpatrywać
\(\displaystyle{ I \quad p=3, \ y \hbox{ - dowolne}}\)
\(\displaystyle{ II \quad p\hbox{ - dowolne}, \ y=0}\)
\(\displaystyle{ III \quad p=3, \ y=0}\)
tak
będę wdzięczny za sugestie
2x+3y+pz+pw=2\\
2x+y+2z+pw=1\\
2x+4y+5z+3w=1
\end{cases}
\\
\begin{cases}2x+py+pz+pw=2\\
(3-p)y=0\\
2x+y+2z+pw=1\\
2x+4y+5z+3w=1
\end{cases}}\)
od drugiego równania odjąłem pierwsze
hmm...
tylko jak to dalej rozpatrywać
\(\displaystyle{ I \quad p=3, \ y \hbox{ - dowolne}}\)
\(\displaystyle{ II \quad p\hbox{ - dowolne}, \ y=0}\)
\(\displaystyle{ III \quad p=3, \ y=0}\)
tak
będę wdzięczny za sugestie
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
drobna podpowiedź:
jeżeli \(\displaystyle{ p = 0, y - dowolne}\), to \(\displaystyle{ p = 0, y = 0}\) zawiera się już w poprzednim warunku
pozdrawiam!
jeżeli \(\displaystyle{ p = 0, y - dowolne}\), to \(\displaystyle{ p = 0, y = 0}\) zawiera się już w poprzednim warunku
pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Pomógł: 2 razy
zbadac rozwiazywalnosc ukladu
dziwnie to wszystko powychodziło...
rząd macierzy współczynników i rząd macierzy rozszerzonej będą równe... chyba nigdy
z resztą:
2 0 0 0
0 p-3 0 0
0 0 p-2 0
0 0 0 p-3
2 0 4-p p 0
0 p-3 0 0 0
0 0 -3 p-3 0
0 0 p-2 0 1
rząd macierzy współczynników i rząd macierzy rozszerzonej będą równe... chyba nigdy
z resztą:
2 0 0 0
0 p-3 0 0
0 0 p-2 0
0 0 0 p-3
2 0 4-p p 0
0 p-3 0 0 0
0 0 -3 p-3 0
0 0 p-2 0 1