równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
równanie macierzowe
Rozwiązać równanie macierzowe \(\displaystyle{ 2x * ft[\begin{array}{cccc}1&2\\1&3\end{array}\right]+\left[\begin{array}{cccc}2&1\\1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cccc}4&2\\1&1\end{array}\right]}\)
równanie macierzowe
nie umiem latexa wiec Ci napisze co i jak zrobic
1. pierwsza macierz wymnozyc x2
2 macierz przeniesc za znak = i odjac od 3 macierzy
3. za X podstawic macierz 2x2 w postaci abcd.
4. teraz wykonasz mnozenie 2 macierzy - maja ci dac poszczególne skladniki macierzy wynikowej dostajesz układ równan.
i z układu równan dostaniesz skladniki macierzy X ktora bedzie rozwiazaniem
pozdrawiam
1. pierwsza macierz wymnozyc x2
2 macierz przeniesc za znak = i odjac od 3 macierzy
3. za X podstawic macierz 2x2 w postaci abcd.
4. teraz wykonasz mnozenie 2 macierzy - maja ci dac poszczególne skladniki macierzy wynikowej dostajesz układ równan.
i z układu równan dostaniesz skladniki macierzy X ktora bedzie rozwiazaniem
pozdrawiam
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
równanie macierzowe
...albo bezpośrednio stosując rachunek macierzowy...
Zauważ, że \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rr}1&2\cr1&3\end{array}\right]^{-1}\,=\, ft[\begin{array}{rr}3&-2\cr-1&1\end{array}\right]}\)
Stąd \(\displaystyle{ X\,=\, \frac12\left(\left[\begin{array}{rr}4&2\cr1&1\end{array}\right] - ft[\begin{array}{rr}2&1\cr1&1\end{array}\right] \right) ft[\begin{array}{rr}3&-2\cr-1&1\end{array}\right]\,=\,
ft[\begin{array}{rr}\frac52&-\frac32\cr0&0\end{array}\right]}\)
i chwacit...
Zauważ, że \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rr}1&2\cr1&3\end{array}\right]^{-1}\,=\, ft[\begin{array}{rr}3&-2\cr-1&1\end{array}\right]}\)
Stąd \(\displaystyle{ X\,=\, \frac12\left(\left[\begin{array}{rr}4&2\cr1&1\end{array}\right] - ft[\begin{array}{rr}2&1\cr1&1\end{array}\right] \right) ft[\begin{array}{rr}3&-2\cr-1&1\end{array}\right]\,=\,
ft[\begin{array}{rr}\frac52&-\frac32\cr0&0\end{array}\right]}\)
i chwacit...