macierze spełniające równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lukasz139
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 mar 2007, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skąd?
Podziękował: 14 razy

macierze spełniające równanie

Post autor: lukasz139 »

Pomoze ktos )

znaleźć wszystkie macierze X spełniające równanie

\(\displaystyle{ \matfrak{X}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&2\\0&2&1\\\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1\\4&1\\5&2\\\end{array}\right]^T}\)
vielki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2008, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

macierze spełniające równanie

Post autor: vielki »

za macierz X podstawiasz macierz 2x2
\(\displaystyle{ a b
c d}\)

a transponowanie to zamiana miejscami wierszy i kolumn

mnożysz macierz nowa razy dana macierz - i ma to sie równad odpowienim wyrazom z macierzy po transponowaniu
wychodzi ci układ równan
i z układu wychodzi ci ile jest równe a,b,c,d
wyszło
a=2
b=1
c=1
d=0

pozdrawiam
lukasz139
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 mar 2007, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skąd?
Podziękował: 14 razy

macierze spełniające równanie

Post autor: lukasz139 »

oo dzieki, juz mi wychodzi.
ODPOWIEDZ