Model matematyczny - zadanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ZiomPaul
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 sty 2006, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy

Model matematyczny - zadanie

Post autor: ZiomPaul »

Sformułuj model matematyczny do problemu i podaj model w Lingo.

Park maszynowy w przedsiębiorstwie składa się między innymi z 4 obrabiarek, na których można wykonywać trzy różne czynności. Każdą z czynności można realizować jednocześnie tylko na jednej obrabiarce, a każda maszyna może wykonywać w danej chwili jedną pracę. Czas wykonania poszczególnych czynności podano w tabeli. Określić najlepszy rozdział czynności między obrabiarki tak, aby łączny czas pracy maszyn był minimalny.

\(\displaystyle{ \begin
{tabular}{|c|c|c|c|c|}\hline
Obrabiarki\rightarrow\\Czynnosci & I & II & III & IV\\ \hline
A & 5 & 1 & 6 & 4 \\ \hline
B & 4 & 8 & 5 & 3 \\ \hline
C & 7 & 2 & 5 & 6 \\ \hline
\end{tabular}}\)


Moje rozwiązanie:

Xij - obrabiarka i przydzielona do czynności j
Tij - czas realizacji czynności j przez sekretarkę i

\(\displaystyle{ Fc=\sum_{i=1}^{N}\sum_{j=1}^{M} Xij Tij}\)

N - ilosć obrabiarek
M - ilosć czynności

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{N} Xij = 1}\)

- każda czynność wykonywana może być tylko przez jedną obrabiarke

\(\displaystyle{ \sum_{j=1}^{M} Xij = 1}\)

- obrabiarka może być przydzielona tylko do jednej czynności

Czy ten model matematyczny jest prawidłowy? Jeżeli nie to jakie jest prawidłowe rozwiązanie?
ODPOWIEDZ