Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0(1,2,1) oraz równoległej
do płaszczyzny 2x – y + 3z + 5 = 0:
rownanie plaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownanie plaszczyzny
Skoro ma byc rownolegla, to jej wektor normalny bedzie dokladnie taki sam jak tej pierwszej, tj:
\(\displaystyle{ \vec{n}=[1,-1,3]\\}\)
No i mamy rownanie plaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) z brakujaca stala, ktora szukamy poprzez dany punkt :
\(\displaystyle{ x-y+3z+D=0\\
1-2+3+D=0\\
D=-2\\
\pi :\ x-y+3z-2=0}\)
Co daje nam szukana plaszczyzne POZDRO
\(\displaystyle{ \vec{n}=[1,-1,3]\\}\)
No i mamy rownanie plaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) z brakujaca stala, ktora szukamy poprzez dany punkt :
\(\displaystyle{ x-y+3z+D=0\\
1-2+3+D=0\\
D=-2\\
\pi :\ x-y+3z-2=0}\)
Co daje nam szukana plaszczyzne POZDRO