Kto pomoże mi rozwiązać poniższe równanie macierzowe???
Dziękuję:)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&1\\2&1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \mathrm{X}}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&4\\4&5\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&1\\3&1\end{array}\right]}\)
Rozwiąż równanie macierzowe typu AXB=C
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie macierzowe typu AXB=C
Sprowadza sie to do znalezienia dwoch odwrotnych macierzy do tych co stoja przy X. Oznaczmy:
\(\displaystyle{ A\cdot X\cdot B=C\\
X=A^{-1}\cdot C\cdot B^{-1}\\}\)
I odpowiednio odwrotne macierze:
\(\displaystyle{ A^{-1}=
ft[\begin{array}{cc}1&-1\\-2&3\end{array}\right] \\
B^{-1}=
ft[\begin{array}{cc}-5&4\\4&-3\end{array}\right] \\}\)
Pozostaje tylko podwojne mnozenie POZDRO
\(\displaystyle{ A\cdot X\cdot B=C\\
X=A^{-1}\cdot C\cdot B^{-1}\\}\)
I odpowiednio odwrotne macierze:
\(\displaystyle{ A^{-1}=
ft[\begin{array}{cc}1&-1\\-2&3\end{array}\right] \\
B^{-1}=
ft[\begin{array}{cc}-5&4\\4&-3\end{array}\right] \\}\)
Pozostaje tylko podwojne mnozenie POZDRO