Znajdz rzad macierzy w zaleznosci od parametru p
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 25 sty 2008, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stad
- Podziękował: 9 razy
Znajdz rzad macierzy w zaleznosci od parametru p
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&p&1\\3&0&2\\p&-p&1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 8 lut 2008, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia Kraków
- Pomógł: 2 razy
Znajdz rzad macierzy w zaleznosci od parametru p
nie jestem pewien
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&p&1\\3&0&2\\p&0&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}0&p&0\\3&0&2\\p&0&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}p&0&1\\0&p&0\\3&0&2\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}p&0&1\\0&p&0\\3-2p&0&p\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}0&0&1\\0&p&0\\3-2p&0&0\end{array}\right]}\)
z tego widać ,że
rzA=2 dla:
p=0
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\3&0\end{array}\right]}\)
p= 3/2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\ \frac{3}{2}&0\end{array}\right]}\)
w przeciwnym wypadku
rzA=3
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&p&1\\3&0&2\\p&0&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}0&p&0\\3&0&2\\p&0&1\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}p&0&1\\0&p&0\\3&0&2\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}p&0&1\\0&p&0\\3-2p&0&p\end{array}\right]
ft[\begin{array}{ccc}0&0&1\\0&p&0\\3-2p&0&0\end{array}\right]}\)
z tego widać ,że
rzA=2 dla:
p=0
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\3&0\end{array}\right]}\)
p= 3/2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\ \frac{3}{2}&0\end{array}\right]}\)
w przeciwnym wypadku
rzA=3