Dane jest odwzorowanie liniowe:
\(\displaystyle{ f:R^{3} R^{4} f(x,y,z,t) = (x+y-z+t, x-y+z+t, x+t)}\)
Podac bazy jadra i obrazu f.
Bazy jadra i obrazu f.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Bazy jadra i obrazu f.
Macierz w bazie kanonicznej tego przekształcenia będzie wyglądała następująco:
\(\displaystyle{ A= ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&0\\-1&1&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)
Jądrem będą wektory które generują przestrzeń rozwiązań \(\displaystyle{ Ax=0}\) a obrazem przestrzeń generowana przez wektory niezależne przekształcenia.
\(\displaystyle{ A= ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\1&-1&0\\-1&1&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)
Jądrem będą wektory które generują przestrzeń rozwiązań \(\displaystyle{ Ax=0}\) a obrazem przestrzeń generowana przez wektory niezależne przekształcenia.