wyznacznik

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
hulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2008, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glinica
Podziękował: 1 raz

wyznacznik

Post autor: hulio »

Oblicz wyznacznik:

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&3\\3&0&2&1\\1&2&0&3\\0&3&1&3\end{array}\right|}\)

prosze o pomoc
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wyznacznik

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&3\\3&0&2&1\\1&2&0&3\\0&3&1&3\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cccc}1&0&2&3\\0&0&-4&-8\\0&2&-2&0\\0&3&1&3\end{array}\right|=\left|\begin{array}{ccc}0&-4&-8\\2&-2&0\\3&1&3\end{array}\right|=16-48+24=-8}\)
hulio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 sty 2008, o 09:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Glinica
Podziękował: 1 raz

wyznacznik

Post autor: hulio »

wielkie dzieki a czy mogl by ktos roziązac mi to??

Obliczyć pole równoległoboku o trzech kolejnych wierzchołkach: A(0, 0, 2), B(1, 0, 1), C(2, 0, 2)
Rymek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

wyznacznik

Post autor: Rymek88 »

wb pisze:\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&0&2&3\\3&0&2&1\\1&2&0&3\\0&3&1&3\end{array}\right|=\left|\begin{array}{cccc}1&0&2&3\\0&0&-4&-8\\0&2&-2&0\\0&3&1&3\end{array}\right|=\left|\begin{array}{ccc}0&-4&-8\\2&-2&0\\3&1&3\end{array}\right|=16-48+24=-8}\)
tu chyba jest błąd na końcu, bo 2*1*(-8)= -16 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) -16-48+24=-40
ODPOWIEDZ