Wymiar przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
redemptorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 lip 2007, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Folwarku
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: redemptorek »

Zadanie przedstawia sie następująco:

\(\displaystyle{ V= \lbrace v R_{3}[x]: v(i)=0\rbrace}\)
\(\displaystyle{ W= \lbrace w R_{3}[x]: w(1)=w(-1)\rbrace}\)
Czy V jest przestrzenią wektorową? Jeśli tak, jakie są wymiary przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) oraz \(\displaystyle{ V \cap W}\)?

Nie mam pojęcia, jak to obliczyć :/
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: mol_ksiazkowy »

w def V \(\displaystyle{ v(i)=0}\) czy...\(\displaystyle{ v(1)=0}\)?
redemptorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 lip 2007, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Folwarku
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 2 razy

Wymiar przestrzeni liniowej

Post autor: redemptorek »

\(\displaystyle{ v(i)}\)
ODPOWIEDZ