3 zadania z układami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rabarbar25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2008, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań

3 zadania z układami

Post autor: rabarbar25 »

Witam!
mam oto takie trzy zadania, które są dla mnie problemem.

1. Przedyskutowac ilosc rozwiazan układu równan w zaleznosci od wartosci
parametru a

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax + y + z = a\\x - y + z = 1\\x + y + z = 1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ a\in \mathbb{R}}\)

2. Sprawdzic, czy układ równan

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + 3y + z = 1\\x - y + 2z = 0\end{cases}}\)

posiada rozwiazanie w zbiorze liczb całkowitych

3. Wykazac, ze układy

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x + y + z = 6\\x - y + z = 2\\x - y - z = -4 \end{array}}\)

oraz

\(\displaystyle{ \begin{cases}x + y = 3\\y + z = 5\end{cases}}\)

posiadaja wspólne rozwiazanie.

Z góry dziekuję!
ODPOWIEDZ