Rozwiązanie ogólne układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wlachniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Rozwiązanie ogólne układu równań

Post autor: wlachniak »

Wyznaczyć rozwiązanie ogólne układu równań.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+3x_{3}=4 \\ x_{1}+x_{2}+x_{3}=3 \\ -x_{2}+2x_{3}=1 \end{cases}}\)

Wydaje się proste ale mi z macierzy wychodzą jakieś głupoty.

Już nie trzeba policzyłem to przez macierz.

\(\displaystyle{ x_{3}=t}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-1+2t}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=4-3t}\)
ODPOWIEDZ