Pł. P zwiera pkt A i jest ll do pl T. Napisac rownanie pł P.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Pł. P zwiera pkt A i jest ll do pl T. Napisac rownanie pł P.

Post autor: Juju »

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania, zalezy mi na zobaczeniu postepowania przy takim zadaniu, a nie samym wyniku.

Plaszczyzna P zawiera punkt \(\displaystyle{ A= (1,1,1)}\) i jest rownolegla do plaszczyzny T:

\(\displaystyle{ T: \begin{cases} x = 2 + s + t \\ y = t \\ z = 1 - s + t \end{cases} gdzie s, t R.}\)

Napisac rownanie normalne plaszczyzny P.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Pł. P zwiera pkt A i jest ll do pl T. Napisac rownanie pł P.

Post autor: luqasz »

jesli T || P to wektor narmalny płaszczyzny T jest takrze wektorem normalnym płaszczyzny P a majac wektor normalny i punkt A to juz nie problem wyznaczyć płaszczyznę

wektor normalny T mozesz wyznaczyc za pomocą iloczynu wektorowego
neverek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 11 sty 2006, o 23:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 4 razy

Pł. P zwiera pkt A i jest ll do pl T. Napisac rownanie pł P.

Post autor: neverek »

Skoro płaszczyzna P jest równoległa do T, to bierzesz wektory tworzące płaszczyznę T, robisz ich iloczyn wektorowy, który da ci wektor prostopadły do T. Potem na podstawie tego wektora piszesz wzór ogólny płaszczyzny. Pozostaje tobie tylko podstawienie punktu A do tego równania i wyliczenie reszty D z owego wzoru i już masz rozwiązanie....
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Pł. P zwiera pkt A i jest ll do pl T. Napisac rownanie pł P.

Post autor: Juju »

Ogromnie dziekuje:)
ODPOWIEDZ