Obliczyc sinus kata miedzy prosta, a plaszczyzna.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyc sinus kata miedzy prosta, a plaszczyzna.

Post autor: Juju »

Prosze o pomoc: Obliczyc sinus kata miedzy prosta


\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x-y = 1 \\ x+y+z = 0 \end{cases}}\)

a plaszczyzna: \(\displaystyle{ P: x-y+z = 1.}\)

Zalezy mi, zebym wiedziala jak do tego dojsc, przedewszystkim, skad bierze sie wektor prostopadly do plaszczyzny.
skowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hindenburg
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 13 razy

Obliczyc sinus kata miedzy prosta, a plaszczyzna.

Post autor: skowron »

wektor prostopadły do płaszczyzny bierzez ze współczynników przy x, y, i z
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyc sinus kata miedzy prosta, a plaszczyzna.

Post autor: Juju »

Dziekuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ