Postać Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
skowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hindenburg
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 13 razy

Postać Jordana

Post autor: skowron »

Mam macierz postaci:


\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&0&0&0&2&0\\0&2&0&0&3&3\\0&0&2&0&0&8\\0&0&0&2&0&0\\0&0&0&0&2&0\\0&0&0&0&0&2\end{array}\right]}\)

Muszę wyznaczyć postać Jordana tej macierzy oraz bazę Jordana taką że \(\displaystyle{ J=C ^{-1} A C}\)

Z postacią Jordana jeszcze jakoś sobie poradzę (nie wiem czy dobrze) Ale macierz C już nie mam pojęcia jak obliczyć. Postać Jordana wyszła mi taka:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&1&0&0&0&0\\0&2&0&0&0&0\\0&0&2&1&0&0\\0&0&0&2&0&0\\0&0&0&0&2&0\\0&0&0&0&0&2\end{array}\right]}\)

Czy mógł by ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłem postać Jordana no i jak obliczyć tą nieszczęsną macierz C? Z góry dziękuje za pomoc.

[ Dodano: 27 Stycznia 2008, 15:02 ]
Obliczyłem macież C do tego wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&0&2&0&3&2\\9&1&6&0&1&1\\16&0&8&0&2&5\\0&0&0&5&1&4\\0&1&0&1&0&0\\0&2&0&1&0&0\end{array}\right]}\)

Tylko wydaje mi się że nie jest ona poprawna... Czy zechcał by ktoś to sprawdzić?
ODPOWIEDZ