Znajdź wymiar i bazę przestrzeni wektorowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kawek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Znajdź wymiar i bazę przestrzeni wektorowej

Post autor: kawek »

Znajdź wymiar i bazę przestrzeni wektorowej
\(\displaystyle{ V= ft([x,y,z ,t] R^4 : x + y = x - y + t \right)}\)

Za pomoc w rozwiązaniu będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Znajdź wymiar i bazę przestrzeni wektorowej

Post autor: kuch2r »

Rozwiaz uklad rownan:
\(\displaystyle{ x+y=x-y+t \\2y=t\\y=\frac{t}{2}}\)
Zatem rozwiazaniem naszego rownania bedzie czworka w postaci:
\(\displaystyle{ (x,\frac{t}{2},z,t)}\)
Powyzsza czworke mozemy zapisac w postaci kombinacji liniowej:
\(\displaystyle{ (x,0,0,0)+(0,\frac{t}{2},0,t) + (0,0,z,0)=x(1,0,0,0)+t(0,\frac{1}{2},0,1) + z (0,0,1,0)}\)
Stad:
\(\displaystyle{ \dim{V}=3}\) natomiast baze stanowi zbior wektorow \(\displaystyle{ B=\{ (1,0,0,0),(0,\frac{1}{2},0,1),(0,0,1,0)\}}\)
ODPOWIEDZ